Märkningar

Bakgrund

Hösten 2016 firar Fina Mig 2 år som din leverantör av hudvård och vårdande smink på nätet. Under den här tiden har vi varit i kontakt med kunder över hela Sverige och många av våra dialoger med er har kretsat kring ekologiskt och ursprung. Tyvärr finns det i dagsläget en problematik kring dessa frågor då det inom hudvårdsbranschen inte finns några tydliga kriterier eller riktlinjer för när en produkt får kallas ekologisk. Vi har därför valt att tillsammans med våra leverantörer fördjupa oss i denna fråga.

Resultatet ur vårt arbete blev Fina Mig´s egna kriterier för tre stycken märkningar som tar hänsyn till ekologiskt, naturligt och svenskt. Kraven för dem ser ut såhär:

Naturligt

För oss på Fina Mig är naturlig hudvård sådan där man hittar naturliga ingredienser som kommer från naturen, odlade eller vilda. Det kan vara avokado, jojobaolja, rosmarin, vatten, mineraler, lera, olivolja etc.

Det kan finnas produkter med naturligt ursprung som kommer ifrån naturen från början men som blivit kemiskt processade på vägen, de räknar vi inte som naturliga produkter eftersom de kan processats med starka kemikalier.

Vi kräver att produkterna innehåller minst 95% naturliga ingredienser för att få kallas Naturliga.

 

Ekologiskt

Ekologiska ingredienser kommer från kontrollerade odlingar där kemiska besprutningsmedel eller konstgödsel inte är tillåtna och där ursprunget kan verifieras. Det finns inget ekologiskt som växer vilt i naturen. Naturliga fyndigheter som vatten, lera och mineraler kan inte vara ekologiska då de inte kan odlas, därför ska de exkluderas vid beräkning av ekologiskt innehåll.

I ekologisk hudvård används inte syntetiska tillsatser som mineralolja, PEG ämnen, parabener, carbomer och syntestisk doft. Alla dessa har olika negativ miljöpåverkan eller eventuella hälsorisker.

Vi kräver att produkterna har minst 90% ekologiska ingredienser för att få kallas Ekologiska.

 

Svenskt

Med ”svenskt” menar vi att produkterna skall vara tillverkade i Sverige och att innehållet så långt det är möjligt ska vara odlat i Sverige.

Vi kräver att produkterna är 100% svensktillverkade för att få kallas Svenska.

 

Fina Val

Många av våra produkter bär en eller flera av dessa symboler, några av dem bär alla tre och de har vi valt att kalla för FINA VAL då de är närproducerade, ekologiska och naturliga. Ett fint val för både dig, din hud och vår natur. Du hittar alla våra Fina Val HÄR.

Våra märkningar ställer högre krav än många andra certifieringar och kategoriseringar, därför kan en del produkter som du är van att se som ekologiska inte vara märkta som ekologiska hos oss. Våra produkter uppdateras löpande allt efter som vi får in svar från våra leverantörer gällande ursprung och innehåll.

Vi kräver att produkterna har minst 90% ekologiska ingredienser, 95% naturliga ingredienser och är 100% tillverkade i Sverige för att få kallas Fina Val.