Vad är ekologisk hudvård?

Ekologisk hudvård

Ekologisk hudvård och vad som får kalla sig ekologiskt kan vara ett gissel för den som inte är insatt. Idag tänkte jag därför försöka hjälpa dig att reda ut begreppet.

Det är trendigt med ekologisk hudvård och många marknadsför sig som både naturliga och ekologiska trots att nivåerna av ekologiskt och naturligt innehåll är mycket litet. Ibland kan det till och med vara tveksamma kombinationer av ingredienser i hudvården. Därför tycker jag att det är viktigt att lyfta frågan.

Vad är ekologisk hudvård?

Ekologiskt får något kalla sig som är naturligt och odlats under tillsyn i mycket strikta förhållanden om vad som får användas vid odlingen. Lägg extra vikt vid att jag skrev odlats. Det innebär att vatten, mineraler eller andra växter eller ämnen som växer fritt inte är eller får kalla sig ekologiska eftersom man inte kan spåra vad som finns eller har funnits i jorden. Det här gör ju att nästan inga produkter kvalar in under 100% ekologiskt men kan vara 100% naturligt. Det kan ju kännas lite orättvist att vårt fantastiska rena vatten här i Sverige inte är ekologiskt när man kan uppleva att är ju precis vad det är. Du kan importera en ekologisk gurka och pressa ur vattnet - voila du har ekologiskt vatten. Frågan är vad som egentligen är det mest naturliga och miljövänliga? Det är något som du själv får ta ställning till.

Vi på finamig.se erbjuder hudvård som är ekologisk, naturlig och även närodlad för att du som kund ska kunna välja. I dagsläget har vi ingen logga som förstärker vad produkterna ”är” men det är något vi jobbar på, utvecklar och hoppas kunna presentera i en snar framtid.

Ekocertifieringar

Certifieringar – det borde göra valet enkelt för mig?! Både ja och nej. Det innebär en stor kostnad för företaget som önskar inneha en certifiering. Kontrollorganet ska kunna spåra produkternas innehåll och det innebär att det kostar både tid och pengar vilket många små företag därför väljer bort. Det finns en hel del certifieringar bland annat EcoCert, Soil Assoiciation, KRAV, svanenmärkning och många många fler. Alla har sina egna krav och specifikationer om hur stor procentsats av innehållet som måste vara ekologiskt. Läs mer om det i ett tidigare inlägg här.

Vi har flera ekologiska märken på finamig.se som inte innehar en egen certifiering men använder certifierade ingredienser.

Ekologiska märken - mina favoriter

Jag har ju så klart några favoriter som jag bara måste lyfta fram. Care Of Gerds nya Schampon är de bästa ekologiska jag har testat!

För en känslig hud som behöver mycket näring är Aromessence Rose D’orient Night Balm från Decléor mycket omtyckt. Serien Rose D’orient uppdaterades för ca ett år sedan och är nu ekologiskt certifierad.

Om du letar riktigt bra ekologisk Anti-Age hudvård som även passar känslig hud tycker jag hela M Picauts serie är fantastisk. En stor favorit är Hydra Miracle Serum som är ett fuktserum som jobbar med att återställa fuktbalansen med naturlig hyaluronsyra och djuphavsalger.

Önskar du en ekologisk matterande makeup primer rekommenderar jag Palmrosa Mattifier från Neal's Yard. Det är egentligen ett serum, men kan användas över krämen och under din foundation.

ekologisk hudvård

Kram Felicia

Kommentera