Rengöring till olika hudtyper

rengöringVarför ska man tvätta huden? Vilken rengöring passar min hudtyp och hudtillstånd bäst? Kan jag använda en löddrande rengöring trots att jag är torr? Jag har alltid tvättat mig med tvål och vatten, det går väl bra? Många frågor - nu får du svaren.

Rengöringen är en av de viktigaste produkterna i din hudvårdsrutin. Därför tänkte jag ägna det här inlägget åt just rengöringar.

Att tvätta oss har vi gjort genom alla tider. Att tvätta ansiktet morgon och kväll är A & O i din hudvårdsrutin eftersom du börjar på ett blankt blad varje gång. Det blir aldrig lika bra och snyggt när du har lagt tippex och sedan skriver igen. På morgonen tvättas fett, kvalster och dam bort från ansiktet och på kvällen tar du bort eventuell makeup och smog, smutspartiklar och orenheter utifrån. Skulle detta ligga kvar på huden måste huden själv jobba med att rengöra sig och kan då heller inte ta emot krämerna på samma sätt som du lägger på.

Rengöring till torr hud

Olika rengöringstyper passar olika hudtyper bäst. En torr hud mår bäst av att tvättas med en rengöring som är i krämigare form med mer olja och mer närande ingredienser eftersom hudbarriären är nedsatt. Den nedsatta barriären är också mycket känsligare och reaktiv och kan på så sätt bli lite mer irriterad av en löddrande rengöring. Med det sagt kan ändå en torr hud använda lödder ibland, men kanske inte både morgon och kväll.

Rengöring till fet hud

En fet hudtyp vill gärna bli av med fettet för att känna sig rent. Då är en löddrande rengöring exemplariskt eftersom känslan är att man blir mattare av en sådan rengöring. Men tänk även på att fett löser fett och att en fet hud kan må utmärkt av att tvättas med en krämigare rengöring ibland, eller användas som Pre Cleanse för att just lösa fett och smuts innan rengöringen av huden.

Rengöring till olika hudtyper

Enkelt översatt för hudtyper:

Torr hud – mjölk-, kräm-, olje- mousserengöringar.
Fet hud – Gele-, mousse-, lödderrengöringar.
Blandad hy – du kan välja den rengöring efter den hudtyp du har mest av.

Det finns också hudtillstånd som försvårar valet. Känslig hud som är fet, eller mogen torr hy, eller mogen och känslig. Ja, som ni ser kan det här vara väldigt lurigt. Skulle jag förklara allt, så skulle inlägget bli väldigt långt. Så funderar du kring just din hud så får du gärna maila mig på hudterapeut@finamig.se

Kommer du till mig och berättar att du tvättar dig med vanlig tvål och vatten, ryser jag. Den strama känslan av tvålen är hemsk och tänk vad den torkar ut och gör att du får en skadad barriär och mer rynkor. Förutom känslan så blir huden skörare och mer mottaglig för infektioner och bakterier vilket inte är så bra.

Mina favoritrengöringar

Jag har så klart några favoriter och de ska jag tipsa om nu.

Cleansing Cream från Skin Regimen är en löddrande rengöring men lika mild som en kräm. Passar därför dig som egentligen ska använda krämrengöring men gillar lödder. Rengöringen tar effektivt bort SPF och smog utifrån När du tvättar dig med denna känns det som att du står i skogen. Doften är underbar!

Olive Cleansing är krämrengöringarnas krämrengöring. Älskad av så många! Passar dig med torr hud och som behöver mycket omvårdnad och näring.

För dig med fet/normalhy passar Surface Radiance Cleanse från Medik8. Den passar dig med lite fetare och tåligare hud men inte så fet så att du lider av mycket acne.

Många önskar sig en ekologisk rengöring i mousseform och då är M Picauts Glorious Green Foaming Cleanser perfekt! Med aloe vera och gurka lugnar huden samtidigt som den har djuprengörande och uppfräschande egenskaper.

Ta hand om dig själv och din hud!

Kram Felcia

Kommentera