Så behandlar du dina pigmentfläckar

pigmentfläckarUnder sommaren har du kanske försökt att undvika att pigmentfläckar uppkommer. Du har troligtvis fått någon ändå trots dina ansträngningar. Här får du veta allt om pigmentfläckar och framför allt hur du behandlar dem.

Vissa säger pigmenteringar andra säger pigmentfläckar. Det är lika rätt båda två - kärt barn har många namn helt enkelt. Att behandla pigmentfläckar är både svårt och tidskrävande. Dessvärre finns det ingen quick fix utan behandlingen behöver få ta tid. Man brukar säga att en minskning av 75% av fläcken är ett mycket lyckat resultat. Dessutom beror det på om pigmentfläckarna är hormonella eller skapade av solen.

Olika typer av pigmentfläckar

Hormonella pigmenteringar sitter oftast djupare än solpigmenteringar men givetvis triggas alla pigmenteringar av solen. Det finns hormonella pigmenteringar, postinflammatoriska pigmenteringar som skapas av en skada i huden men även pigmenteringar som uppkommer på grund av för mycket solande. Ojämn hudton, eller hyperpigmentering, utgörs av oregelbunden missfärgning av huden. Det orsakas av en överproduktion av melanin, det pigment som gör att vår hud och hår har färg. Men den här överproduktionen klumpar ihop sig och bildar de mörka fläckarna.

Behandling av pigmentfläckar

Hur ska du behandla pigmentfläckar som uppkommit under sommaren? Om du inte har använt solskydd varje dag så ska du börja med det direkt. Använd en rengöring med uppljusande effekt och syra i sig. Detta för att förhindra att pigmenteringen ”sätter sig” i dina döda hudceller.

Därefter använder du ett serum som jobbar specifikt på att minimera skadan som pigmenteringen gör och även på att ljusa upp och lösa upp bindningarna mellan pigmentet i huden. Till detta behöver du även en uppljusande dagkräm gärna med spf i annars är det något du behöver lägga till utöver eftersom det är det enda, förutom hatt, kläder och keps som kan förhindra att pigmentfläcken återuppstår.

Till natten behövs en aktiv nattkräm som effektivt jobbar på att minimera pigmentfläcken. Gärna med A-vitamin eller annan kräm eller serum med AHA eller BHA syra i sig.

Tips på serier av produkter

Det finns många bra serier av produkter som är grymma på att behandla pigmentfläckar. Jag vill ändå passa på att framhäva de bästa produkterna i klassen.

Medik8 Pigmentation - hela serien jobbar på att hämma tyrosinaset i huden som aktiveras av solen och bildar pigmentet som sedan klumpar ihop sig. Men även a-vitamin i form av crystal retinal 10 cream passar extra bra att använda. Brightening Powder Cleanse, White Balance Brightening SerumWhite Balance Everyday ProtectWhite Balance Overnight Repair,

Retinol förekommer ofta i produkter inriktade på mogen hud. I huden fungerar A-vitamin som en kraftfull antioxidant och motverkar bildandet av fria radikaler, stimulerar och reparerar hudens kollagen- och elastinproduktion, dämpar och reglerar hudens talgproduktion, samt reducerar pigmenteringar orsakade av solskador genom att öka cellförnyelsen. En annan anledning till att retinol är så effektivt är att den allt eftersom den absorberas av huden bryts ner och omvandlas till vitamin A-syra (även kallad retinsyra). Retinsyra är en förening som faktiskt direkt kan påverka hudceller och deras beteende.

Serien Powerbright från Dermalogica består av tre enkla produkter att använda mot just pigmentfläckar. De kontrollerar produktionen av melanin i huden och på så sätt minimeras pigmentfläckarna. Powerbright Trx Pure Light SPF50,  Powerbright Trx C-12 Power Bright Serum och Powerbright Trx Pure.

pigmentfläckar

Ta hand om dig själv och dina pigmentfläckar.

Kram Felicia

Kommentera