Extremt torr hud - tre enkla tips

Extremt torr hud

En relativt vanlig känsla jag får när jag gör ansiktsbehandlingar vid den här tiden på året är att mina kunder har extremt torr hud. Läs vidare så förklarar jag varför och hur du löser problemet.

Många upplever att de har extremt torr hud just nu. Jag kan känna och se på första kontakten att den här huden behöver mycket mer omvårdnad än vad den får. Ibland kanske huden får omvårdnad men inte tillräckligt bra eller att rätt produkter inte används.

Att en hud är extremt torr när man känner på den beror på att din hudbarriär är i princip ur funktion. Det är mindre bra, då huden förblir öppen och mottaglig för främmande ämnen att ta sig igenom huden som är ditt första skydd mot bakterier, virus och svampar.

Det första vi behöver göra är för att ”laga” barriärfunktionen i huden är att minimera fuktförlusten. Vi måste använda skyddande och feta krämer som agerar som en hinna över huden. Det blir som ett extra lager hud för att minimera avdunstningen av vatten från huden. Vi behöver även tillföra fukt som ska stanna kvar i huden och det kan vi då göra med hjälp av till exempel hyaluronsyra eller NMF (Natural Moisturizing Factors) kroppsegna ämnen. Huden känner igen dessa kroppsegna ämnen för att mjukgöra och återfukta sig själv. Det tredje är såklart att ta bort dom döda hudcellerna som ligger som en ullfilt över huden och ger en stickande känsla. Vi behöver ta bort, kamma ner och släta ut hudcellerna så att huden blir mjukare och mer mottaglig. När huden mår bra har den också alla möjligheter i världen att producera fräscht kollagen som fyller ut och ger en välmående hud. Men är huden extremt torr och lipidfattig kämpar den otroligt hårt med att reparera sig själv. Därför finns det många anledningar till att hjälpa huden till sitt finaste jag!

Tre tips mot extremt torr hud

Gentle Cream Exfoliant från Dermalogica. Vi vill inte använda en peeling med korn i som river upp barriären ännu mer. Utan detta är en peeling med fruktenzymer som ”äter” upp de döda hudcellerna utan att påverka den friska huden. Mild, men ändå effektiv. Läggs som en mask på rengjort ansikte för att sedan sköljas av efter 10 minuter.

Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som binder fukten kvar i huden och motverkar på så sätt avdunstning. Hyaluronic Booster från Skin Regimen har tre olika sorters hyaluronsyra i sig som binder fukten på både längden, bredden och tvären.

Extremt torr hud

Calming Cocoon Cream från M Picaut är en balm utan vatten. Balmen bildar som ett extra lager hud samtidigt som den matar huden med närande oljor som är lipidrika och ger näring till huden.

Extremt torr hud

Ta hand om dig själv och din hud!

Kram Felicia

Kommentera