Varför ska du använda peeling?

Peeling

Idag ska jag prata om peeling. Varför ska du använda peeling? Den frågan får jag ofta. Nu ska jag berätta varför.

Vi går in i den kanske tråkigaste tiden på året just nu. Solen skyms av mörkret, regnet duggar tätt och energin från sommarens D-vitaminboost är som bortblåst. Dessutom börjar huden kännas grå och tråkig eftersom vi spenderar allt mer tid inomhus i torra miljöer. Därmed tillbringar vi mer tid framför datorn och TV:n som med sitt blåa ljus, eller HEV som är förkortningen på High-Energy Visible Light. Men mer om det en annan gång.

Varför peeling?

Huden har en egen peeling-effekt. Det är när de gamla hudcellerna fjällar av efter ca 30 dagar. Givetvis sker detta lite grann varje dag. Det skapas nya hudceller och gamla fjällar av. Syftet med denna process är att huden ska hålla sig intakt och säker mot yttre påverkan. Som att skydda hudens barriärskikt. Men denna process påverkas såklart av hur du lever, stress, mat, ålder, sol, miljö etc. Den påverkas genom att göra processen långsammare, huden bibehåller sina gamla hudceller som är döda, torra, fnasiga och gråa. Dessa bildar som ett lager av hud som täpper till huden och tillsammans med hudens eget talg bildar en hinna som är svårpenetrerad. Detta gör att när du smörjer dig med din favoritkräm eller serum på huden, tar inte huden till sig och tillgodogör sig den bästa näringen och ingredienserna i krämen. Det blir alltså lite onödigt. Så, för att huden ska få de bästa möjligheterna att vara sitt finaste jag rekommenderar jag att du peelar dig 1-3 gånger i veckan beroende på hudtyp och vilka sorters produkter du använder.

Exfoliering

Jag får även frågan vad som är skillnad på exfoliering och peeling. Exfoliering är en kemisk process medan peeling är en fysisk process. Men de har samma slutresultat. Det finns ca tre sorters peelingar, kornpeeling, enzympeeling och syra. Och det finns även produkter som kombinera alla tre peelingvarianterna.

Enzympeeling innehåller enzymer som äter upp döda hudceller. Fungerar ofta som en ansiktsmask och ska sitta kvar på huden en stund innan den sköljs av. Funkar fint på de med normal, torr, känslig och blandad hud. Mina favoriter finns hos BiolineElizabeth Arden PRO, Maria Åkerberg, Dermalogica och Nouri.

Mekanisk peeling eller kornpeeling skrapar bort de döda hudcellerna. Passar oftast de med lite grövre hudstruktur bäst. Mina tips är från BiolineDermalogica och M Picaut.

Syra stimulerar hudens egna process och mina favoriter finns hos märkena Maria Åkerberg, Elizabeth Arden PRO och Bioline.

Peeling

Olika hudtyper

En fet hud behöver luckra upp tilltäppta porer så att inte acnebakterien får fäste i de gamla hudflagorna. Det förebygger även mot pormaskar. En fet hud klarar av de flesta peelingar så länge huden inte är inflammerad av mycket acne.

Mogen hud behöver få hjälp med stimulera huden att fjälla av de döda hudcellerna själv. En mogen hud kan ofta se grå, torr och dassig ut eftersom den inte klarar av att fjälla av i lagom takt själv. Den mogna, torra huden ser även rynkigare ut när de döda hudcellerna blir kvar.

Känslig hy, är den huden som är svårast att peela. Men det innebär inte att du inte ska göra det. Det viktiga är att använda en peeling som är anpassad för just din känslighet. Kanske är en syra bäst som inte river i huden. En syra hjälper även till att stärka upp huden vilket en känslig hud kan behöva.

Torr hy, är ungefär lika som en mogen hud. Men på torr hud behöver vi verkligen komma ner under det torra sandpappret på hudytan. Jätteviktigt så att din hud kan ta till sig dina andra produkter du använder. Här är en enzympeeling ett hett tips.

Ta hand om dig själv och din hud.

Kram Felicia

Kommentera