Hudterapeuten tipsar - Solskydd mot vårsolen

solskydd

I dagens inlägg tänker jag ta upp solskydd och hur viktigt det är att använda det i början av sommaren och våren. Vilket solskydd ska du använda och varför - det berättar jag om idag.

I Norden blir vår hud inte direkt utsatt för någon sol eller strålning under vinterhalvåret. Därför blir vi extra känsliga för solens strålar under våren. Dessutom är vi nordbor extremt soltörstande när de första strålarna under våren kommer. Varför skulle vi inte vara det när vi levt i konstant mörker från november till mars? Eftersom vi inte utsätts för UV-strålning producerar vi inte heller melanin som är kroppens eget skydd mot UV-strålning. Melaninet skapar ett skydd kring din DNA-kärna. Vid för intensiv solning eller, som på våren när huden inte har producerat melanin på samma nivå som under sommaren ökar risken att du bränner dig och mutationer kan skapas. Detta innebär att risken för hudcancer ökar. Det är även den samlande mängden UV-strålning huden blir utsatt för som kulminerar till hudcancer. Därför är det extra viktigt att skydda dig under våren och försommaren. Solskydd tar inte bort dit eget skydd utan stärker hudens eget skydd mot skadliga UV-strålar och hjälper oss att minska risken för mutationen.

Håll koll på ditt läns UV-index hos SMHI och Strålsäkerhetsmyndigheten.  Det ger dig en bra överblick i hur du bör skydda dig. Tänk på att du ännu inte hunnit producera tillräckligt eget med melanin ännu. Därför bör du använda ett bra solskydd även tidigt på våren och sommaren.

Vad är UVA och UVB?

UVA-strålning
Den strålning som går djupt ner i huden och gör mer skada på huden utan att du märker det. Detta för att du inte blir bränd av UVA. UVA-strålningen är den som utgör den största delen av strålningen från solen. UVA-strålningen är den som orsakar hudcancer och gör att vi åldras i förtid. Dessutom kan UVA tränga igenom fönster och alltså påverka oss även om vi sitter inomhus eller i en bil. Vid för mycket exponering av UVA bryter det ner produktionen av D-vitamin.

UVB-strålning
UVB-strålarna gör att vi blir röda och bränner oss. Det är också UVB som ger upphov till hudcancer och att vi åldras i förtid. Till skillnad från UVA så aktiverar UVB produktionen av D-vitamin i huden och ökar även melaninet i huden. UVB-strålningen gör din hud tjockare vilket ger ännu ett skydd mot strålarnas skadliga effekt.

Kom ihåg att välja ett solskydd som skyddar mot både UVA och UVB-strålning.

solskydd

Här hittar du noga utvalda solskydd för både ansikte och kropp som alla har ett högt skydd mot både UVA och UVB.

Ta hand om dig själv i solen.

Kram Felicia

 

 

 

Kommentera