Hudterapeuten tipsar - skydda huden under vintern

Skydda huden

Under vinterhalvåret är det otroligt viktigt att vi skyddar huden mot uttorkning och den kyliga luften. Idag tipsar jag om hur du kan skydda huden på bästa sätt.

Mitt bästa tips för att skydda huden är att uppdatera hudvårdsgarderoben med en balm under vintern. Nu börjar vi dra oss mot våren men du ska fortfarande använda balmen och framför allt om du är utomhus. Du kan även använda balmen som nattprodukt/kräm för dig med extra torr och näringsfattig hud. En balm är baserad på växtoljor med en rik sammansättning av ingredienser och vitaminer. Balmen mjukgör och kapslar in fukten i din hud och bygger upp syramanteln och stärker barriären. När du använder en balm ska det vara en ytterst liten mängd. Cirka en ärtas storlek räcker till hela ansiktet och halsen. Balmen ska användas sist i din rutin. Börja med rengöring, ansiktsvatten, serum, olja, kräm och sedan balmen.

Det finns även balmer till kroppen. Det är perfekt att använda under de kalla vintermånaderna då en bodylotion kan kännas kall på huden medans en olja eller balm känns varm. Balmen gör precis som i ansiktet den bygger upp och stärker huden. Det är även perfekt för extra känslig hud som behöver extra mycket skydd.

Balmer

Skydda huden med syramantel

Syramanteln är en osynlig barriär som bevarar hudens pH-värde. Manteln består av fettsyror, fettalkoholer, vaxer, mjölksyra och salter som huden producerar. Ett normalt pH-värde för huden är mellan 4,5-6. Ändras pH-värdet blir huden mer mottaglig för bakterier och mikroorganismer. Detta skapar obalans i huden och kan leda till eksem, torrhet och andra hudsjukdomar.

Syramanteln hjälper alltså huden att hålla sig frisk och smidig, samt skydda huden. Syramanteln är därför väldigt viktig för huden. I de yngre åren återbildas manteln snabbt men ju äldre du blir desto långsammare går det. Motståndskraften mot yttre påfrestning blir sämre och sämre. I och med det åldras huden lättare och fortare samtidigt som huden alltså blir mer mottaglig för skadliga ämnen. Känner du dig torr och stram efter tvätt beror det på att syramanteln har blivit rubbad och du har troligtvis använt fel produkt för din hud. Att ständigt rubba syramanteln med fel sorts produkter gör att du skadar huden mer än vad du ger den. Viktigt är att, om du känner att du har skadat syramanteln, tillföra ett periodiskt skydd som en kräm tillexempel.

Ta hand om dig själv och din hud under (vår)vintern!

Kram Felicia

Kommentera