Hudterapeuten tipsar - Känslig hy

Känslig hy

Har du känslig hy eller  är du "bara" torr? I dag kommer jag att berätta om skillnaderna, de tre vanligaste orsakerna till känslig hy och hur du behandlar det. 

Känslig hy eller torr hy?

När jag är i salongen och utför behandlingar kan jag med säkerhet säga att 95% av de som kommer på behandling säger att dom har känslig hy på något sätt. Då kanske jag är lite hård, men oftast är det inte så farligt som många tror. Mest troligt beror en känslighet på att man är torr och att barriären är rubbad. Med rätt produkter kan vi justera det utan att du besväras av känslig hy i fortsättningen. Alltså är de flesta inte känsliga i huden utan torra. Här i blogginlägget kommer jag att ta upp om de tre vanligaste orsakerna till känslig och sensitiviserad hy.

Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom med inflammatoriskt tillstånd i kärlen. Funktionen och strukturen i kärlen är instabil och därför bildas en slags inflammation kring dessa kärl. Kärlen är överkänsliga och cirkulationen är överaktiv och detta leder alltså till en inflammation. Förenklat sett blir kärlen överaktiva och lyser igenom huden. Det är detta som skapar det röda, karaktäristiska utseendet hos rosacea. Du ser detta främst på områden som haka, kinderna och näsan. Du kan även ha rosacea utan att vara allt för röd, då är det oftast en brinnande, hettande och stickande känsla i huden. En rosacea kan även ha acneliknande utslag, med varblåsor och små finnar. Rosacean finns i olika stadier och variationer och den ena är inte den andra lik. Oftast kommer roscean i skov. Dessa skov är viktigt att ta på allvar och det är viktigt att du behandlar rosacean så att den inte förvärras. Ju tidigare du behandlar din rosacea ju lättare är det att få kontroll över den. Här måste du ta hjälp av en hudterapeut eller doktor för att få tillgång till bra produkter som fungerar. Du kan behöva vara din egen doktor där du själv får undersöka vad som fungerar bäst för dig och din hy. Över lag så ska en person med rosacea undvika för mycket sol, väderväxlingar, temperaturförändringar, varma drycker, vin, kaffe, stress och starka kryddor.

Man vet inte exakt varför vissa drabbas av rosacea, men att det är betydligt vanligare i de nordiska länderna. Det är vanligt att man drabbas om det finns hos mor och far föräldrar. Symptomen kommer oftast kring 30 årsåldern.

Uppskattningsvis har ca 10% av befolkningen i Sverige rosacea. Kvinnor står för den större siffran och män för den lägre, men man gissar att män lider i det tysta och att det därför finns ett mörkertal. De män som söker för problem har oftast en mycket mer svårbehandlad rosacea än vad kvinnan har. Tyvärr finns inga lätta lösningar för rosacea och ibland krävs mediciner. Känner du att du har stora problem bör du kontakta en hudläkare då de är experter på området.

Perioral Dermatit

En hudsjukdom, precis som rosacean, med inflammation i huden. Denna är dock lokaliserad kring munnen med ett vitt/ blekt eller ett outsatt område närmast läpparna. Känslan är torr, stramande, lite brännande och det uppkommer röda små vätskeliknande knottror runt näsan och munnen. Kan även sprida sig upp mot kinderna och ner på hakan. Perioral dermatit förekommer oftast hos unga kvinnor i 20-30 års åldern.

Vad perioral dermatit beror på är som vanligt kring hudsjukdomar ingen som direkt vet. Men man gissar på att överdriven peeling, skrubbning och användning av irriterande produkter har ett finger med i spelet. Du kan även få det om du inhalerar mediciner via mask eller spacer. Därför kan även barn diagnostiseras med perioral dermatit. Användning av kortison förvärrar sjukdomen och bör därför inte användas på det utsatta området. Många allmänläkare rekommenderar tvål och vatten, samt nollbehandling mot denna sjukdom. Oftast gör detta dock att rehabiliteringstiden tar mycket längre tid än om du använder en lugnande och återfuktande rengöring, mjukgörande och återfuktande kräm som inte aktiverar huden. Du bör även undvika peeling i området de närmsta tiden tills du känner att problemen är borta och även en tid efter för att inte återinsjukna.

Jag lider själv av perioral dermatit till och från och vet hur jobbigt det är under perioden det är som värst.

Allergi

Sedan har vi allergisk hud. Eller du som reagerar på produkter och ingredienser, det är en viss typ av känslighet i huden. Här är det extremt viktigt precis som vid andra allergier att inte utsätta sig i onödan för det man reagerar på. Här är det endast du som vet vad som fungerar för din hud. Vi kan alltid hjälpa dig med ingrediensfrågor och funderingar. Att tro att en ekologisk eller naturlig produkt skulle vara mindre reaktiv behöver inte alltid vara sant. Detta eftersom vi oftast är allergiska mot just växter. Jag är extremt känslig mot gräs och har därför problem med vissa växtbaserade produkter.

För att hitta rätt i din rutin när du har känslig hud, rekommenderar jag dig att föra dagbok över hur huden beter sig. Så att du lättare kan hitta vad som triggar din hud att reagera. Reducera användningen av produkter till en rengöring, mjukgörare och en barriärstärkande produkt, tex serum.

Det viktigaste för att behandla Rosacea och Perioral Dermatit i aktivt tillstånd är att använda lugnande och återfuktande produkter.

Känslig hy

Mina bästa tips till dig är följande märken och serier

Dermalogica UltraCalming

Bioline har serier som är anpassade för känslig hy; Dolce+ och Delicate-serien.

Desense-serien från Bioline är speciellt framtagna för den ömtåliga och hyperkänsliga huden med Rosacea. GPI (glycero-Phospho-inositol) som utvinns ur solrosor gör att huden bygger upp sitt naturliga skydd samtidigt som hudens normala funktioner återställs.

• den reducerar utsöndring av fettsyrorna och kontrollerar på så sätt inflammationsprocessen.
• den skyddar och återställer cellstrukturen i huden.

Ta hand om dig själv och din hy!

Kram Felicia

 

 

Kommentera