Hudterapeuten tipsar - Fet hy

Fet hy

Vad beror en fet hy på och hur kan man behandla det? Felicia berättar om sina bästa tips och favoritprodukter.


En fet hy är inte jättevanligt, även om många tror sig ha en fet hud. En fet hud kännetecknas med stora porer, pormaskar, blank hy, tjock och grov. Huden kan även se lite gulaktig ut. Det som är positivt med en fet hud, är att de oftast håller sig fria från rynkor längre än en torr hy.
En fet hud kan vara svår att sminka då det kan kännas som att sminket ”glider runt” i ansiktet eller inte fäster tillräckligt bra. Fet hy har en tendens att ha mycket pormaskar. Detta beror på att fettet ”limmar” fast de gamla hudcellerna i porerna och härsknar samt oxiderar av syre så att de blir svarta.

Vad beror fet hy på? Oftast är det en överproduktion av sebum, hudens eget fett för att smörja sig. Detta kan bero på hormoner, obalanserad kost, rökning och så klart ärftlighet. Överaktiva talgkörtlar brukar ofta bli behandlade med uttorkande produkter för att ta bort den feta huden. Men detta ger en motsatt effekt då huden börjar producera ännu mer fett när du torkar ut den. Tänk istället att fett löser fett!

Även en bra peeling och gärna med AHA-syra i är perfekt för att lösa upp tilltäppta porer och för att minska uppkomsten av pormaskar och hjälpa huden att stöta ifrån sig hudcellerna istället för att ”limma fast” dom.

Fet hy

Ekologisk hudvård

Ekologisk hudvård är perfekt för en fet hud som är överarbetad med uttorkande ingredienser. Oftast innehåller ekologisk hudvård eteriska oljor som med sina milda men ändå effektiva egenskaper är bra på att balansera fet hud. Ylang ylang, neroli, olibanum, salvia, bergamott, patcholui, rosmarin och lavendel är några av de eteriska oljor som lämpar sig extra bra vid fet hud. En fet hud mår även bra av Jojobaolja då denna är väldigt lik hudens egna fett i sammansättningen. Andra rena oljor som passar bra vid fet hud är druvkärneolja, tistelolja, gurkörtsolja och hampfröolja.

Mina bästa tips för en fet hud är alltså att använda en bra rengöring, återfukta tillsammans med lite fett. AHA-syra för att behandla pormaskar och hudcellerna som inte ramlar av på egen hand. Lera för att suga upp orenheter och talg som är överflödigt. En olja för att låta huden tro att den inte behöver överproducera eget sebum.

Kram Felicia

Kommentera