Kost och hud - Hör det ihop?

Kost och hud hör det ihop

Ändrar du din kost under sommaren? Förändras din hud? Jag har några ess i rockärmen som gör att du får tillbaka glowet.

Vad säger ni? Äter ni bättre eller sämre under sommarhalvåret? På ett sätt äter jag bättre, mer grönt och frukt. Sämre för att det slinker ner en glass lite mer bröd, en mojito vid poolen.

Visste ni att kroppens immunförsvar sitter till stor del i magen? Vill ni grotta ner er extra mycket kan jag tipsa om boken Food pharmacy : En berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Men kortfattat, det finns goda tarmbakterier och det finns onda tarmbakterier. Dom goda tarmbakterierna mår bra av grönsaker, blad, kryddor, te, nötter, bär, fibrer, gröna bananer och de onda av mejeriprodukter, socker och sockerlik mat, och mjöl. Jag tycker inte om pekpinnar och är absolut inte den som är bäst på att äta ”bra mat” men viktigt för mig är att jag försöker. Så gott det går… även om det slinker ner både friterade pommes och en hamburgare samt vitt bröd till och från. Mer till än från skulle jag nog vilja påstå.

Kost och hud

Tillbaka till huden och varför maten påverkar huden. Äter vi sämre mat, med det menar jag högt processad mat och med mycket socker i. Samt tuggar maten för dåligt blir de onda tarmbakterierna glada och förökar sig. Då skapas stress och en inflammation i kroppen vilket gör huden (som är kroppens största organ) till en del av utsöndringsprocessen. Här får vi då alltså lättare finnar, hudtillstånd som rosacea och perioral dermatit ökar. Huden blir även gråaktig och kan se tråkig och nästan ”död” ut. Vi kan kompensera detta med att tillföra lite extra goda tarmbakterier vilket man gör med probiotika. Kolla gärna in Maria Åkerbergs nyhet. Hon har nämligen släppt en burk anpassad för oss som vill försöka tänka inifrån och ut!

Men skulle det nu vara så att det blivit lite för mycket av det goda (inte för att bra mat inte är god, men ni förstår) på sommaren. Lite för mycket av det där goda vita brödet, eller alldeles för mycket glass och kanske några för många glas vin. Tycker att det påverkat huden? Bli inte rädd! Jag har några ess i rockärmen som gör att du får tillbaka glowet. Kör en detox i några dagar! Grunda dagen med en grön smoothie. Följ upp med en härlig sallad och avsluta dagen med grillade spett!

Huden behöver få sin hjälp! Börja med att detoxa huden. Efter din dagliga rengöringsrutin, kör du en valfri peeling. Jag rekommenderar en med någon slags syra i för att kicka igång huden extra mycket samt att effekten varar längre. Gillar du ekologiskt kan du testa M Picaut Exfoliating Peel Mask. En annan peeling är peelpads från EA PRO. Dessa tvättar du ej av utan låter ligga kvar under masken. Därefter lägger du en djuprengörande ansiktsmask, gärna med kol, lera eller alger. Till exempel Dermalogica Charcoal Rescue Mask, Palinas Rescue Me Mud Mask eller LA Brukets. Följ upp med ett fuktserum som går djupt ner i huden Palinas Heavenly Drops eller Björk & Berries. Avsluta med en närande nattkräm en favorit nu under sommaren, för dig som föredrar ett ekologiskt alternativ är Frankincense hydrating cream en riktig storfavorit.

Här kommer recepten om du vill komma igång med detox.

Frukost

En näve Gröna blad
mynta
citronmeliss
Ett halvt äpple
En halv avokado
En näve valfria bär
En halv dl havregryn
Ca 500 ml vatten

Lunch

2-4 pers
Mycket vatten tillsammans med mynta och citronmeliss
Medelhavssallad med kikärtor, citron och mandel
2 dl kokta kikärtor
1 dl delade körsbärstomater
1 dl hackad gurka
1 dl svarta oliver
1 dl hackad bladpersilja
0,5 dl hackad mandel
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Juice från 1 citron
Salt & peppar
Quinoa eller massa gröna blad

Middag

Marinerade tofuspett med potatis- och melonsallad

4 portioner

Marinad:
1-2 paket tofu
2 msk tamari
1 vitlöksklyfta
1 msk finriven färsk ingefära1/2 lime
1/2 tsk mald gurkmeja
1 msk flytande honung

Potatissallad:
1/2 kg potatis (gärna färsk)
1/2 vattenmelon
1/2 gurka
1 avokado
1/2 rödlök
1/2 paket fetaost
1 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Hoppas att ni alla har en fantastisk sommar!

/Felicia

Kommentera