Fina Val

Vi har 2 års jubileum och firar med att släppa våra egna kriterier på hudvård: Fina Val!

Under dom här 2 åren har vi varit i kontakt med kunder över hela Sverige och många av våra dialoger med er har kretsat kring ekologiskt och ursprung. Tyvärr finns det i dagsläget en problematik kring dessa frågor då det inom hudvårdsbranschen inte finns några tydliga kriterier eller riktlinjer för när en produkt får kallas ekologisk. En produkt som innehåller 5% ekologisk får marknadsföras som ekologisk och en eko-certifiering  smäller högre i konsumenternas ögon bara för att den har en certifiering - men om certifieringen bara kräver 10% ekologiskt innehåll då? Är det verkligen rätt mot kunden?

Vi har därför valt att tillsammans med våra leverantörer fördjupa oss i denna fråga. Resultatet ur vårt arbete blev Fina Mig´s egna kriterier för tre stycken märkningar som tar hänsyn till ekologiskt, naturligt och svenskt. Kraven för dem ser ut så här:

Fina Val

 

Naturligt

För oss på Fina Mig är naturlig hudvård sådan där man hittar naturliga ingredienser som kommer från naturen, odlade eller vilda. Det kan vara avokado, jojobaolja, lera, mineraler, vatten, rosmarin, olivolja etc.

Det kan finnas produkter med naturligt ursprung som kommer ifrån naturen från början men som processats på olika vis längs med vägen, kemiskt processade ingredienser är inte naturligt!

Vi kräver att produkterna innehåller minst 95% naturliga ingredienser för att få kallas Naturliga hos oss.

Fina Mig

 

Ekologiskt

Ekologiska ingredienser kommer från kontrollerade odlingar där kemiska besprutningsmedel eller konstgödsel inte är tillåtna och där ursprunget kan verifieras. Det finns inget ekologiskt som växer vilt i naturen. Naturliga fyndigheter som vatten, lera, mineraler etc kan inte vara ekologiska då man aldrig kan fastställa dess bakgrund, därför har dessa inte räknas med i procentsatsen. I ekologisk hudvård finns ej syntetiska tillsatser som mineralolja, PEG ämnen, parabener, carbomer och syntestisk doft. Alla dessa har olika negativ miljöpåverkan eller eventuella hälsorisker.

Vi kräver att produkterna har minst 90% ekologiska ingredienser för att få kallas Ekologiska hos oss.

Fina Val

Svenskt

Med ”svenskt” menar vi att produkterna skall vara tillverkade i Sverige och att innehållet så långt det är möjligt ska vara odlat i Sverige.

Vi kräver att produkterna är 100% svensktillverkade för att få kallas Svenska hos oss.

Fina Val

Fina Val

Alla dessa delar tillsammans bildar "Fina Val", så om du ser en produkt på vår sida med alla tre pusselbitarna så har den klarat alla dessa tre hårda kriterier och är ett fint val för både din hud och naturen.

Våra märkningar ställer högre krav än många andra certifieringar och kategoriseringar, därför kan en del produkter som du är van att se som ekologiska inte vara märkta som ekologiska hos oss.  Har du frågor om märkningen/kriterierna så kan du alltid kontakta oss på support@finamig.se

finamig.se

2 reaktion på “Fina Val”

  • Tack för ett fantastiskt kalas hos er. Så välorganiserat och kul. Roligt att få träffa er och se era otroligt fina lokaler. Den märkning ni nu börjar med är något som jag tror många efterlyst. När jag började intressera mig för ekologiska produkter så gick jag på många nitar men efterhand har jag lärt mig mer. Nu kan kunderna lita på fina val eftersom ni flyttat upp ribban. Ett jättebra initiativ av er.
    Hälsningar Mona & Jennifer på beautyboost

    Svara
Kommentera