Vikten av solskydd

Under vinterhalvåret blir huden inte utsatt för särskilt mycket sol, detta gör att vårat eget skydd mot solens strålning ligger i vila. Huden är tunn och känslig och har inte producerat vårt pigment, melanin som skyddar oss. Visst, melaninet kickas igång så fort du får UV-strålning på dig, men då kan det redan vara för sent och du har bränt dig. Så nu är det hög tid att införskaffa solskydd.

När det är strålande sol och klarblå himmel kommer ungefär hälften av UV-strålning från himlen. (Visste du även att på vintern reflekterar snön upp till 80% av solens UV-strålning.)

Solens styrka beror på årstid, tid på dygnet, väder, ozonskiktets tjocklek (vilket varierar från månad till månad och plats till plats), hur högt över havet du är. Under sommaren ligger sveriges UV-index på ca 4-7, runt medelhavet 8-10 och i Thailand är UV-index ca 12 i april månad. UV-index är ett sätt att ta reda på solens styrka av skadlig UV-strålning. Ligger UV-indexet över 3 bör du skydda dig. Du kan ta reda på vilket UV-index som gäller för just dig där du bor här .

UVA-strålning är den strålning som går djupare ner i huden och skadar dig utan att brännas. Denna strålning är den som utgör den största delen av UV-strålning både från solen och solarium (solarium använder oftast högre UVA, än UVB. Solarier har inte exakt samma sammansättning av UVA- och UVB-strålning som solen. Huden utvecklar därmed inte samma naturliga skydd vid solariesolning). UVA gör huden mörk och åldrar huden i förtid och orsaka hudcancer. UVA-strålning kan även bryta ner D-vitamin i huden (dåligt). UVA kan tränga igenom fönster och glas.

UVB-strålningen filtreras till stora mängder bort redan av ozonskiktet. UVB gör att vi bränner oss, gör att huden åldras och ger upphov till hudcancer. UVB ökar mängden pigment i huden och startar produktionen av D-vitamin (br a).

Något som många inte vet är att EU-regler säger att endast 33% av solskyddet i förhållande till UVB-skyddet, behöver skydda mot UVA. Även fast det ger djupare skador utan att bränna och är farligare på lång sikt. Detta är viktigt att påpeka för att till exempel skydda barnen och solkänsliga samt om du vill undvika förtidigt åldrande.

sol

En reaktion på “Vikten av solskydd”

Kommentera