Hur fungerar solskydd?

solskyddDet är inte många som förstår vad SPF (Sun Protecting Factor) betyder. SPF-siffran på flaskan anger hur mycket av UVB-strålarna som släpps igenom skyddet. Nedan listar vi hur man räknar ut det.

Viktigt är även att välja ett solskydd med denna bild på för att veta att den skyddar mot UVA. (läs mer om det här)

uva[1]

 

SPF 15 släpper igenom 1/15, det betyder att 6,7% av solens skadliga UVB-strålning når din hud. SPF 15 ger alltså ett skydd med 93.3%.

SPF 30 som är ”dubbelt så mycket”, skyddar dessvärre inte det. Släpper igenom 1/30 del vilket är 3,3% och ger ett skydd på 96,6% UVB-skydd.

Att då säga att SPF 30 skyddar dubbelt så bra är egentligen fel, men jag förespråkar ändå så högt solskydd som möjligt eftersom vi i regel är urdåliga på att smörja in oss.

Faktorn säger också hur länge du sammanlagt kan vara ute i solen jämfört med utan solskydd. Detta är dock högst otydligt för någon som inte är insatt.

Du kanske har en ljus hud och klarar dig max i 10 minuter ute i solen innan du bränner dig.
Ta då 10 minuter x SPF (siffran) = antalet minuter du kan vara ute med solskyddet innan du bränner dig. Detta gäller ÄVEN fast du fortsätter smörja in dig.

10xSPF 15 = 150 minuter
10xSPF 30 = 300 minuter
10xSPF 50 = 500 minuter

Så här är ju vikten av ett starkt solskydd om du planerar att vara ute länge. Om du har smörjt dig med SPF 30 ska du smörja in dig igen efter 120 minuter. Detta gäller dock om du har smörjt dig med den mängd som rekommenderas (vilket vi sällan gör). Du bör smörja dig med 35-40ml solskydd varje gång du smörjer in dig, eller en handfull beroende på hur stor du är. Skillnaden mellan SPF-styrkorna, som du ser, är inte så stor. Men hemligheten ligger alltså i hur bra du lyckas smörja in dig. Använder du bara hälften av rekommenderad mängd SPF 30, får du roten ur effekt. Skyddet blir alltså bara drygt SPF 5.

Solskydd - mina favoriter

Ett ekologiskt favoritmärke är Biosolis. Inte bara det att det är ett fantastiskt solskydd så månar märket om korallreven runt om i världen. Sen måste jag också hylla Evy Technology. Ett svenskt märke som har en patenterad forumla som framtagen via forskning av hudläkare. Rekommenderas även av Vitiligoförbundet och används av många elitidrottare.

Vi har handplockat solskydd för både ansiktet och kroppen. Så gå in och kika om du blir nyfiken.

Solskydd

Tänk på det när ni smörjer er!

Kram Felicia

Kommentera